Σόγια: Μήπως ήρθε η ώρα να την καλλιεργήσουμε στην Ελλάδα;

Τον τελευταίο καιρό αρχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον στη χώρα μας και για την καλλιέργεια σόγιας. Η σόγια, εκτός από υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ζωοτροφή. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, για σόγια υψηλής ποιότητας μη γενετικά τροποποιημένη. Εδαφολογικά και κλιματολογικά η σόγια έχει καλές προοπτικές στη χώρα μας. Όταν κατά τη δεκαετία του 80 κάποιοι παραγωγοί προσπάθησαν να καλλιεργήσουν πιλοτικά σόγια στην Ελλάδα, είχαν πολύ καλές στρεμματικές αποδόσεις, με 500 – 600 κιλά το στρέμμα. Δύο είναι τα αρνητικά σημεία στην καλλιέργεια, χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και έχει υψηλό κόστος παραγωγής. Η χώρα μας παράγει ζωοτροφές με εισαγόμενες πρώτες ύλες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η σόγια. Θα μπορούσε να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της αν έβρισκε λύση στο ζήτημα της καλλιέργειας σόγιας, αφού θεωρείται η καλύτερη πηγή πρωτεϊνών για τα ζώα. Μόνο το 2011 η Ελλάδα εισήγαγε 571.000 τόνους σόγιας που προορίζεται για ζωοτροφές. Στις ΗΠΑ παράγεται γενετικά τροποποιημένη σόγια, αλλά εμείς αγοράζουμε πιστοποιημένη, μη γενετικά τροποποιημένη σόγια, από τη Λατινική Αμερική, η οποία κοστίζει ακριβότερα, κατά 5 - 7 λεπτά.

Περισσότερα...